You are here

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/szpital-nieklanska.org.pl/includes/menu.inc).

Jaki garnek do powideł i dżemów wybrać?

on Nov 16, 2023
Gdy w sadach oraz ogrodach pojawi się mnóstwo owoców można mieć problem, co z nimi zrobić. Idealnym wyjściem jest zrobienie powideł i innego typu przetworów. Dzięki temu można delektować się smakiem aromatem w każdej porze roku.


Wiele lat temu nasze babcie przyrządzały śliwkowe powidła w specjalnych naczyniach.


Niezbędny niemal był zrobiony z miedzi garnek do powideł, jaki gwarantował, że przetwory nie zepsują się. Procedura wytwarzania powideł mogła trwać kilka dni. Owoce smażyło się na niewielkim ogniu (nie dodawano cukru), a czasem pieczono je w piekarniku. Najpierw jednak trzeba było owoce umyć i pozbawić pestek.

Czy chcesz odnaleźć pokrewny post? Jeżeli tak, to śmiało kliknij ten link i zerknij na stronę (https://moveforlife.pl/), która zapewne również przypadnie Ci do gustu.

By powidła były smaczne i mogły stać w piwnicy, konieczne było użycie żeliwnego garnka. Powidła wypiekano przez 2-3 godziny, pozostawiano do wystygnięcia i powtarzano proces.


dziecko
Author: Travis Swan
Source: http://www.flickr.com
Jak obecnie można sobie radzić, jeżeli nie posiadamy tego typu miedzianego garnka? Tak naprawdę nie ma tu nic kłopotliwego. Powidła mogą wyjść pyszne nawet wtedy, kiedy nie mamy tego typu przedmiotów, jak miedziany garnek do powideł. Dobrze sprawdzi się również duży garnek emaliowany. Nie dopuści do przypalania się owoców i uszkodzenia naczynia. Dobrze nadaje się zarazem do pieczenia, jak i gotowania na gazie. Nie ma przeszkód aby wybrać naczynie ze stali – stalowe emaliowane albo też nierdzewne, które ma grube dno. Trzeba nie zapominać, aby dokładnie sprawdzać spód – niekiedy sklepy posiadają w ofercie wyłącznie modele z cienkim dnem, które nie są właściwe do wyrabiania powideł. Mimo wszystko, nie jest to taki wielki koszt – dzisiaj taki garnek można kupić za nieco ponad 100 zł. Więcej o tym: .


Gdy przetwory będą już gotowe, nie zapominaj o ich właściwym oznaczeniu. Przydatne będą naklejki na słoiki, mówiące, co w konkretnym słoiku się znajduje. Pomoże to łatwo sięgać po przetwory, na jakie mamy chęć.




Tego typu naklejki na słoiki można wykonać samemu, np. z ozdobnych kartek albo kupić gotowe, które wystarczy podpisać i nakleić na słoik.

Powidła, dżemy i marmolady to doskonały sposób na zatrzymanie aromatu wakacji na dłużej. Choć ich wykonanie zajmuje wiele czasu, samodzielnie wykonane przetwory są smaczniejsze aniżeli te ze sklepu.