You are here

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/szpital-nieklanska.org.pl/includes/menu.inc).

Jaka jest najzdrowsza mąka do wypieku pieczywa?

on Sep 12, 2023
Jeśli myślisz, że ciemny chleb to właściwy chleb, to niestety nie w każdym przypadku jest to prawdą. Dzięki różnego rodzaju barwnikom, konserwantom, aromatom czy też spulchniaczom zwykła pszenna bułka także może świetnie udawać bułkę żytnią.




morze bałtyckie na pierwszym planie
Author: Aleksandr Zykov
Source: http://www.flickr.com


Szkoda, że poza kolorem nie będzie ona w ogóle posiadała jakichkolwiek zdrowotnych właściwości, które są obecne w ciemnym pieczywie. O tym, jak nie dać się oszukiwać rozmaitym producentom oraz w jaki sposób wybrać zdrowe, naturalne i smaczne pieczywo, dowiesz się w niniejszym tekście. W znacznej mierze chleb jest złożony z mąki i prawidłowo, żeby była ona wysokiej jaKości i pod względem zdrowotnym. Wiadomo, że dobra dla nas jest mąka żytnia lub mówiąc ogólnie - tego typu rodzaje mąki, z których produkuje się pieczywo ciemne, jednak wytwórcy mają dużo sposobów na to, żeby trochę nagiąć rzeczywistość. Znaczy to, że ciemny chleb może tylko udawać zdrowy, razowy albo żytni bochenek. Zrobiony będzie on przy wykorzystaniu zwykłej mąki pszennej, w dodatku nie najwyższej jakości, jednak dzięki różnym konserwantom, barwnikom albo ulepszaczom smaku, takie pieczywo będzie praktycznie do złudzenia przynosiło na myśl zdrowe pyszne, ciemne pieczywo.


Jeśli zdrowie Twoje oraz całej Twojej rodziny jest dla Ciebie priorytetem, to musisz kupować jedynie w dobrych piekarniach.

Jeśli ten materiał jest według Ciebie ciekawy, sprawdź źródło a przeczytasz tam dodatkowe informacje. One również na pewno okażą się dla Ciebie wartościowe.

Najgorszej jakości pszenna mąka to mąka tortowa typu 450. Nie posiada ona w zasadzie większości składników mineralnych i błonnika. Im wyższy numer mąki, tym będzie ona zdrowsza. Dla przykładu dobry chleb typu graham wytwarza się z mąki pszennej o numerze 1800 albo 2000.




Najbardziej zdrowe jest pieczywo zrobione z mąki orkiszowej, zatem po prostu z innej wersji pszenicy. Chleb orkiszowy jest o wiele wartościowszy, ponieważ mąka jest bogatsza w selen, cynk, czy też witaminę A, E czy tak samo wartościowe kwasy omega 3.